Dari hati, sampai ke hati. :)

Photobucket

Malu brtanya sEsAt jalaN.....

ukhwahfiLlah..^_^

Saturday, February 13, 2010

sejarah hari Valentine...

ANTARA VERSI2 SEJARAH HARI VALENTINE..
1- valentine,seorang paderi yg berpengaruh besar pd zaman Ratu Isabela di Sepanyol yg mempunyai pengaruh besar semasa menjatuhkan kerajaan Islam d Cardova,Sepanyol.14 Feb disambut utk meraikan kejayaan menjatuhkan Islam!

2-Valentine seorg paderi yg menjatuhkan Islam.mempunyai 2 org kekasih,seorang beragama Islam,seorang lagi beragama kristian protestan.

3-Valentine seorg paderi yg dibunuh pada 14 Februarikrn menentang kerajaan Rom.. pembunuhannya yg dianggap simbol ketabahan dan keberanian disambut oleh pengganut agama kristian katholik..

~kesimpulannya,valentine's dy disambuat atas kejayaan menjatuhkan kerajaan Islam..!
mahukah kita turut mahu menyambut hari terkutuk yg menjadi kebanggaanpuak2 kristian ini?
Sabda RasuluLlah,"barangsiapa yg melakukan perbuatan yg menyerupai sesuatu kaum,maka dia temasuk golongan itu..Kristiankah kita??NauzubiLlah..Renung2kan..
sebarkanlah hal ini semampu anda demi menegakkan amar ma'ruf nahi mungkar..TAKBIR!!!
ALLAHUAKBAR!!jadi sahabat2ku,janganlah kita mengabiskan masa dan wang ringgituntuk menyambut hari yang sepatutnya kita benci..hari valetine jugalah banyak berlaku perkara2 maksiat kerana keghairahan dan kejahilan manusia menyambut hari ini..semoga kita semua tergolong dalam golongan yg dilindungi olehNya drpd perkara2 yg boleh merosakkan akidah..Amin..
waLlahulam...
in luv just with Allah...

0 coretan hati: