Dari hati, sampai ke hati. :)

Photobucket

Malu brtanya sEsAt jalaN.....

ukhwahfiLlah..^_^

Saturday, January 30, 2010

~aL-farasyaH wa aN-nisA'..


BismiLlahiRahmaniRahim...
AlhamduliLlah..Selawat dan salam terhadap junjungan kita RasuluLlah S.A.W..
Assalamualaikum wa salam mahabbah ila asdiqo'2 yg disygi liLlah..
kaifa halukum??iman mcm mne??
mge kita tergolong dlm golongan yg sihat jasmani dan rohani..
jua iman yg terpelihara..Amin...=))

hurmm..ma makna al-farasyah??maknanya adalah rama-rama..sahabiah2 ana mesti dapat agak..maklumlah,peminat rama2,,smpaikan kalau ada sahabiah2 yg nampak rama2 pggl ana dr jauh..katanya sahabat mai jenguk..huhu..ari ni nak kongsi sebab apa bile ana tengok rama2,maka kalimah SubhanaLlah lah yg bakal keluar..excited x tentu pasal..(teruja tengok keindahan ciptaan Tuhan)..
tapi asifah2,ana hanya mampu copy article sebab tak sempat nak tulis entry sendiri..sudut pandangan ana pun lebih kurang article nie..jadi semoga bermanfaat buat semua lebih2 lagi buat kaum hawa yang tinggi darjatnya di sisi Rabbul Alamin.....

-Lihatlah rama-rama, ia cantik. Apabila pandangan kita dihiasi rama-rama, kita menjadi suka dan ceria. Hampir semua orang akan tersenyum melihat rama-rama. Ia mengindahkan alam dan menyempurnakan sekuntum bunga. Seindah mana pun bunga tanpa rama-rama mahu hinggap di situ, tentu ada sesuatu yang tidak kena.

Cubalah tangkap dan pegang rama-rama itu dengan sayapnya. Lihat apa yang melekat di jari anda,warna dan corak rama-rama itu telah berpindah ke jari-jari anda. Kemudian lepaskan kembali, ia terbang tapi lebih terbuai oleh angin. Siapa pun yang akan menangkapnya kembali tidak tertarik padanya lagi. Harganya telah tiada untuk dikagumi, disimpan mahukan diawetkan.

Rama-rama ibarat wanita. Ia indah untuk dipegang tetapi nilainya cepat turun setiap kali ada tangan- tangan yang tidak wajar hinggap pada tubuhnya. Memang fizikalnya tiada apa-apa yang kurang, tapi harga diri dan maruah telah mula tercemar. Begitulah wanita. Ia bagaikan rama-rama yang terbang membawa corak-corak indah, apabila corak-corak itu telah pudar ia tidak dipedulikan lagi.

Rama-rama terpaksa berjuang untuk memulakan hidupnya. Dia terpaksa membebaskan diri daripada kepompong. Bukan mudah untuk keluar daripada kepompong yang mengikat itu. Sedangkan sepanjang berada di dalam kepompong tiada siapa pedulikannya, malah tatkala bergelar ulat ia lebih dibenci.

Sulitnya untuk akhirnya bergelar rama-rama. Terpaksa melalui kitaran dan evolusi bentuk. Daripada sesuatu yang menjijikan akhirnya bertukar menjadi sesuatu yang amat menyenangkan.

Rama-rama adalah contoh terbaik wanita untuk sedar betapa bernilainya kehidupan mereka. Sewaktu anda dipuja, usah terlalu mabuk sebaliknya kenang-kenang kehidupan serba susah sebelum itu. Sewaktu anda digoda, dihambat dan dirayu usah terlalu mudah menyerah sebab ingatlah mereka yang bersusah payah memastikan anda dapat bangkit sebagai manusia sempurna hari ini. Anda tidak muncul sendiri, sebaliknya anda adalah lambang pengorbanan ibu bapa.

Usah jadi rama-rama yang di dalam bingkai gambar, indah dipandang tetapi diri sendiri menanggung beban. Hiduplah dengan bebas dan terjemahkan kebebasan itu kepada nilai-nilai murni yang perlu dipertahankan. Hak anda ialah memelihara kehormatan.

Kalaulah rama-rama tahu dia cantik dan sentiasa memukau penglihatan manusia, dia tentu tidak mudah-mudah terbang ke sana sini. Sebab setiap kali ia mengibarkan sayapnya, ia sentiasa terdedah pada bahaya. Namun rama-rama tidak pernah tahu dia itu indah dan sentiasa menjadi sasaran manusia. Jika anda tidak pernah tahu kewanitaan anda itu adalah sasaran terpenting sang penceroboh, anda ibarat rama-rama yang tidak sedar diintai bahaya.

Mahalkan harga diri anda. Semakin sukar anda dimiliki semakin mahal nilai anda di sisi lelaki. Lelaki perosak hanya inginkan kuasa memiliki tetapi tidak mahu setia apalagi memelihara dan melindungi anda. Usah terperangkap ke dalam tangan yang hanya akan meleraikan warna-warna anda. Setelah warna- warna itu hilang anda dibiarkan. Jadilah wanita angun yang punya nilai dan maruah diri, anda akan lebih dihormati. Nilai anda bukan terletak pada berapa ramai lelaki yang ingin memiliki anda tetapi berapa ramai yang benar-benar sanggup menyintai anda. Cinta itu terjemahan pada kasih sayang dan belaian sayang penuh ikhlas. Selama mana anda belum menemuinya anggaplah diri anda masih berhak terbang bebas bagaikan sang rama-rama.

Jadilah rama-rama yang mengindahkan alam,dan jadilah srikandi Islam yang membanggakan semua orang jua yang berpegang teguh pada akidahnya..


~Semoga kita semua berada dalam kelompok rama-rama yang sukar dipegang melainkan oleh orang yang telah ditakdirkan Allah buat kita..serta mengigatkan insan pada al-Khaliq..bukan kelompok rama2 yang hanya indah dipandang namun sudah jatuh nilainya..waLlahualam..

uhibbukum fiLlah....=))

1 coretan hati:

syakirah ruzlan said...

assalamualaikum..izinkan saya kongsi artikel ini di blog saya...