Dari hati, sampai ke hati. :)

Photobucket

Malu brtanya sEsAt jalaN.....

Loading...

ukhwahfiLlah..^_^

Thursday, August 1, 2013

pak cik teksi itu.. (4)

Assalamualaikum wa salam mahabbah..

15/7/2013

malam itu,hati tak tenang..sekilas wajah ammu asyik terbayang..AllahuRabbi..

bagaimana keadaannya sekarang?juadah apa yang dibuat berbuka?kakinya masih sakitkah?macam mana dengan kutipan?sudah cukupkah untuk membayar rawatan?

mana mungkin mata mampu lena malam itu..tapi Allah Maha Tahu..insyaAllah Dia sentiasa menjaga ammu..doa ku panjatkan setakat yang termampu..

selesai sahur dan membelek beberapa helai buku,elya bersiap untuk ke jamiah (universiti)..jari terasa rajin benar untuk menekan simbol muka buku di handphone..bismiLlah..

"Berita semasa saudara baru

Alhamdulillah ! Alhamdulillah ! Alhamdulillah !

Setelah hampir sebulan lebih tidak mendapat berita, akhirnya bukan sahaja rindu dapat diluahkan, malah keinginan untuk memeluk agama yang hak disampaikan. Isteri dan 3 anaknya bakal menjadi keluarga kita. Ikatan ukhuwwah didasari agama Islam terbentuk tanpa sebarang paksaan pastinya taufiq dari tuhan.

Disebalik kesukaran dihadapi dan berkat kesabarannya, sebuah bilik di masjid Qaryah Idun diberi kebenaran dari pihak masjlis agama sebagai penempatan sementara, setelah pokok menjadi teduhan sekian lama. Hanya kalimah kesyukuran mampu ku ucapkan setelah 2 berita gembira disampaikan. Semoga berita ini mampu memberi semangat baru kepadanya untuk menghadapi hari mendatang. 

Mohon doakannya dan keluarga terlindung dari kejahatan mereka yang tidak bertanggungjawab."

AlhamduliLlah..ya,semuanya taufiq dari Tuhan..alhamduliLlah.. :')

Jumpa


kelas terakhir di blok PH,kami berbual sesama sendiri..masih ada sahabat yang menghulur sedikit bantuan kewangan untuk diserahkan untuk ammu..setiap nilaian itu hanya mampu dihitung arRahman..moga dengan ikhlas si pemberi,dilipatgandakan Tuhan..insyaAllah.. :)


"alhamdulliLlah,isteri dan anak-anak pak cik pun dah masuk Islam..pagi tadi baca post dekat group tu..ya Allah,tak tahu nak cakap macam mana lagi..alhamduliLlah,moga pak cik sekeluarga thabat.."



"ye ke?alhamduliLlah..lepas diuji,Allah anugerahkan hadiah terindah..family pun ikut sama ucap syahadah..teringin pulak nak jumpa.."

jumpa.
ya,dalam hati hanya Tuhan yang tahu keinginan untuk berjumpa..kalaupun tak punya kesempatan di dunia,harapnya diizinkan untuk bersua di syurga..insyaAllah..

awan petang itu..
Kos Rawatan

AlhamduliLlah,sahabat-sahabat tak pernah lokek menghulur bantuan..update kewangan hari tu,kutipan dah melebihi kos yang diperlukan..alhamduliLlah,sekurang-kurangnya boleh top up kos kehidupan ammu sekali..lantas ayat ni terbayang dalam fikiran,

"Dan (Dia lah) yang menyatu-padukan di antara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana." [alAnfal : 63]

tersenyum sendiri.. :)

balik rumah,beberapa notifications masuk..selesai uruskan apa yang patut,scroll down home..ditemukan lagi,

"sampaikan salamku pada seluruh rakyat malaysia, sungguh kehidupan Islam wujud disisi masyarakat melayu walaupun Islam diturun pada bangsaku terlebih dahulu "ujar namir al-nimri, saudara baru kita.


"sebenarnya kami sepatutnya berterima kasih pada kalian kerna disebabkan susah payah dan mujahadah datuk moyang kalian terdahulu, kami dapat menikmati keindahan agama mulia ini "jawapanku sampil sebuah senyuman dilontar padanya."

[perkongsian seorang senior yang menyerahkan duit bantuan pada ammu]

buat kesekian kalinya,alhamduliLlah.. :')

Kehidupan Islam


terharu dengan ayat ammu..benarlah,di sini rakyatnya sangat menghormati pelajar-pelajar malaysia..asyik diulang dengan ayat,'entu muhtaram,entu muhtaram'..awak orang yang dihormati..

kadang-kadang timbul rasa segan.

difikirkannya,kita sentiasa solat awal waktu berjemaah.
difikirkannya,semua rakyat malaysia menutup aurat sempurna.
difikirkannya,selalu kita menjaga ikhtilat dan tutur kata.

benarlah,bi'ah di sini mendidik..bahkan bicara mereka juga satu doa..tapi terfikir,bagaimanakah reaksi mereka andai kaki menjejak ke realiti bumi malaysia..melihat aurat muslimah terbuka sini sana,remaja bebas berkeliaran tanpa mengira masa..

Aduh!jiwa asyik gusar memikirkan masalah Ummah..apatah lagi masyarakat di tanah air sendiri..tatkala saudara-saudara lain sedang sibuk berperang nyawa demi agama,masyarakat kita bergaduh sesama saudara berebut harta..

AllahuRabbi..masih banyak tugas untuk diselesaikan..moga kata-kata mereka menjadi pemangkin semangat untuk kita membina khalifah dalam diri sendiri dan menyebarkan risalah Islami di setiap ceruk bumi..insyaAllah..

............

bersambung..

bicara elya : dah beberapa kali post ni tertunda..hingga hari ini membawa satu berita yang berat untuk diterima hati..Allah lebih menyayangi dia,sang penghuni syurga..moga terus dikuatkan jari jemari untuk menyampaikan kisah benar ammu,yang benar-benar memberi kesan dalam qalbu..moga Allah redha..insyaAllah..

0 coretan hati: